Begeleid Zelfstandig Leren - Elektronische communicatie

Katholiek Onderwijs Vlaanderen - Guimardstraat 1 - 1040 BRUSSEL
 

Zoek het op

1 Hoe werkt PGP?

2 Hoe kun je het ontvangen van spam zo veel mogelijk beperken?

Vaktaal

Bijlage: bestand toegevoegd aan een e-mail.

Spam: reclame en andere ongewenste mededelingen die per e-mail worden verstuurd naar een groot aantal e-mailadressen .

Versleutelen: (encrypten) omzetten in onleesbare code  die enkel leesbaar gemaakt kan worden met een 'sleutel', een soort wachtwoord.

Links

Beveiliging en privacy

Spam

 

 

Start > E-mail > Overzicht > Algemeen

Algemeen

E-mail (ook wel: email, e-post, elektronische post of netpost) is het versturen van digitale boodschappen via onder andere internet.

Soorten e-mail

De e-mailberichten zijn toegankelijk via een browser (webmail) of via een e-mail client (POP3/IMAP-mail).

Webmail

Webmail is e-mail die je in een browser kunt lezen. Webmail is vooral handig omdat je dan, zonder van alles te hoeven instellen, overal je mail kunt lezen als je een internetverbinding hebt.

Er zijn verschillende soorten Web-based e-mail diensten. De meest bekende vorm is een dienst als Windows Live Hotmail, die losstaat van de eigen provider. E-mail is alleen beschikbaar als Webpagina's. Een andere vorm is een Webmail-applicatie van de eigen provider. Deze dient dan als aanvulling op de POP3- of IMAP-mogelijkheden. Gebruikers kunnen via POP3 hun mail overhalen en thuis lezen, of via een Webmail-applicatie vanaf elke plaats ter wereld hun mail lezen. Weer andere diensten bieden de mogelijkheid om bij een willekeurige POP3-server mail op te halen en via hun server af te beelden.

In alle gevallen is het principe hetzelfde: de gebruiker gaat naar een pagina met een formulier waar hij zijn gebruikersnaam en wachtwoord (en eventueel de naam van de te gebruiken POP3-server) in kan vullen, de server controleert of dit correct is, en als alles klopt stuurt deze een andere pagina met daarop een lijst met alle mailtjes van de gebruiker. Deze kan nu een mailtje aanklikken, waarna de server een pagina stuurt met daarin het mailtje.

POP3/IMAP-mail

Wanneer je één of meerdere e-mailadressen van je provider hebt gekregen, kun je met een e-mailprogramma berichten maken, versturen, ontvangen en ordenen. Meestal komt de mail binnen bij de provider, waar gebruikers via POP3 of IMAP de berichten overhalen naar hun eigen computer zodat ze ze daar kunnen lezen.

Voor en nadelen van e-mail

E-mail is een handige en snelle methode om te communiceren met andere mensen. Berichten doen er meestal niet langer dan een paar minuten over om de correspondent te bereiken, ook als deze zich aan de andere kant van de wereld bevindt. 'Gewone' post wordt door e-mailgebruikers om die reden ook wel smalend snail mail (slakkenpost) genoemd.

Voordelen

Een van de grootste voordelen van e-mail is zeker de snelheid. Verder is het zeer eenvoudig om hetzelfde bericht naar meerdere personen tegelijk te sturen, een bericht door te sturen naar iemand anders, allerhande documenten als bijlage mee te sturen enz.

E-mail is ook een goedkope vorm van communicatie. Het versturen van een bericht naar duizenden mensen over de hele wereld is niet noemenswaardig duurder is dan het versturen van hetzelfde bericht naar een collega binnen het eigen bedrijf.

Een derde voordeel is dat teksten via e-mail elektronisch binnenkomen en dus ook weer elektronisch kunnen worden hergebruikt, bijvoorbeeld door het bericht in te lezen in een tekstverwerker of spreadsheetprogramma.

Goede e-mail software maakt het mogelijk de elektronische post efficiënt te beheren: berichten opzoeken, rangschikken, filteren en archiveren. Via een elektronisch adressenboek is het bijhouden van gegevens van contactpersonen een koud kunstje.

Nadelen

Omdat het zo goedkoop is, is e-mail heel aantrekkelijk voor adverteerders. Dit leidt tot de verspreiding van allerlei ongewenste reclameberichten, ook wel spam genoemd.

Via e-mail en vooral toegevoegde bijlagen, kan allerlei computerongedierte binnengesmokkeld worden: virussen, wormen, ... Een goede beveiliging is absoluut noodzakelijk.

Ook privacy is niet verzekerd. Ga er nooit van uit dat e-mail berichten strikt privé zijn, of dat ze enkel door jezelf en de ontvanger gelezen kunnen worden. Mensen met de juiste privileges kunnen jouw berichten ook lezen. Verzend nooit hoogst vertrouwelijke informatie per e-mail, tenzij deze informatie versleuteld is via bijvoorbeeld PGP (Pretty Good Privacy).