Begeleid Zelfstandig Leren - Elektronische communicatie

Katholiek Onderwijs Vlaanderen - Guimardstraat 1 - 1040 BRUSSEL
 

Zoek het op

1 Wat zijn de systeemvereisten voor FireFox?

2 Waarvoor dient de Macromedia Flash Player?

Vaktaal

Add-on: (Add-in, Plug-in) programma dat de mogelijkheden van een 'primair' programma uitbreidt.

 

Start > WWW > Browsers > Algemeen

Browsers: algemeen

Voor de opmaak van webpagina's wordt gebruik gemaakt van de taal HTML (HyperText Markup Language). Dit is een beschrijvingstaal, een gestandaardiseerde verzameling van codes waarmee de informatie-aanbieder de inhoud en de opmaak van een webpagina bepaalt. 

Om html-pagina's weer te geven maak je gebruik van een browser. Dit ingenieus stukje software interpreteert de in html gecodeerde pagina en geeft ze weer met alle elementen die er deel van uitmaken: tekst, afbeeldingen, animatie, applets, film, formulieren … Deze weergave kan overigens per browser (voor hetzelfde html-document) verschillen. Moderne browsers ondersteunen ook dynamische en interactieve elementen.

Bekende browsers

  • Microsoft Internet Explorer: de browser ontwikkeld door Microsoft en ge´ntegreerd in het besturingssysteem MS-Windows 95 en verder, op dit moment de marktleider.

  • Mozilla Firefox: krachtige en erg populaire browser en belangrijke concurrent van Microsoft Internet Explorer.

  • Opera: van Noors fabrikaat. Het gaat er prat op de snelste browser te zijn.

Uiteraard zijn dit niet de enige browsers.

Multimedia

Vele webpagina's maken gebruik van multimedia. Om geluid of video af te spelen heb je een 'speler' (player) nodig. Deze programma's werken samen met de browser.

Add-ons

Je kunt aan de meeste browsers allerlei programma's toevoegen om hun mogelijkheden te verbeteren of uit te breiden, bijvoorbeeld voor het downloaden. Het speciale aan add-ons is, dat ze na installatie een integraal onderdeel van de browser vormen.