Begeleid Zelfstandig Leren - Elektronische communicatie

Katholiek Onderwijs Vlaanderen - Guimardstraat 1 - 1040 BRUSSEL
 

Links

Netdictionary

Internetwoordenboek

 

Start > Vaktaal

Vaktaal

Account
Abonnement bij een dienst.  Bij een account horen meestal een gebruikersnaam en een wachtwoord waarmee je je moet aanmelden bij de dienst (internetprovider, e-mail, website, ...).

Add-on
Zie Plug-in.

ADSL
Asymmetrical Digital Subscriber Line, een communicatietechnologie die je in staat stelt om via de gewone telefoonkabel grote hoeveelheden data te verzenden, zonder dat het telefoonverkeer wordt belemmerd. De snelheid ligt 60 ŗ 70 keer hoger dan die van een normale modemverbinding.

Alias
Een alternatieve aanduiding voor een e-mail adres, waarvoor dit onder diverse namen bekend kan zijn op het internet. Het gaat om dezelfde 'postbus' maar een andere naam.

Anchor
Interne link; een anker is een link binnen hetzelfde document.

Animated gif
Een opeenvolging van verschillende gif-afbeeldingen waardoor een bewegend effect ontstaat, zoals het principe van een animatiefilm.

Anonymous FTP
Gebruik maken van FTP terwijl je niet bent geÔdentificeerd. Je logt dan in als anonymous. Als onbekende kun je dan in de bestanden van de FTP-server komen.

Attachment
Zie Bijlage.

Applet
Dit is een in Java (een programmeertaal) geschreven applicatie die vanuit een webpagina gestart kan worden. Met een applet kan je allerlei effecten genereren.

Backbone
Een netwerkstructuur van computernetwerken. Veel dataverkeer komt hier samen, of gaat hier langs.

Bandbreedte
(Bandwith). Frequentiebereik van een datacommunicatieverbinding. De bandbreedte bepaalt de hoeveelheid gegevens dieper tijdseenheid via de verbinding kan worden getransporteerd. Voor multimediale toepassingen via internet is veel bandbreedte vereist.

Banner
Een rechthoekige afbeelding op een website met daarop meestal reclame. Als men er op klikt, gaat men naar de website van de adverteerder.

BCC
Blind Carbon kopie. Een kopie van een e-mail die je naar iemand anders stuurt. De ontvangers kunnen niet zien naar wie een BCC is verstuurt.

Bijlage
Bestanden die toegevoegd worden aan een e-mail.

Bookmark
Websiteadres bewaard door een browser zodat de corresponderende website  makkelijk terug te vinden is. De term Bookmark wordt gebruikt in Netscape Navigator. MS Internet Explorer gebruikt de trem Favorieten.

Booleaans zoeken
Een manier van zoeken waarbij de zoekactie wordt uitgebreid of wordt beperkt met andere zoektermen. Gebruik AND om zoektermen te combineren. Gebruik OR om te zoeken met ťťn van de zoektermen. Gebruik NOT om een zoekterm uit te sluiten.

Breedbandverbinding
Een type verbinding waarbij de signalen bijvoorbeeld over een coax- of glasvezelkabel gaan waardoor een hoge transmissiesnelheid gegarandeerd wordt.

Browser (bladeraar)
Software waarmee je pagina's op het internet kan opzoeken en bekijken. De bekendste browsers zijn Internet Explorer, Netscape Navigator en Opera.

Cache
Een cache slaat tijdelijk de door u bezochte webpagina's op in uw computer. Als u gebruik maakt van GO of van BACK om een eerder opgeroepen site nog een keer te bekijken, kijkt Netscape eerst of het document in de cache is opgeslagen. Dit werkt sneller dan het steeds van de server oproepen van documenten.

CC
Carbon Copy. Hiermee wordt een kopie van een e-mail verstuurd.

Channel
Informatiebronnen in de webcasting- en push-technologie, die automatisch informatie naar de PC van de abonnee versturen. De internetabonnee bepaalt zelf welke channels welke informatie sturen.

Chatbox
Een chatbox is een 'plaats' (en software) die een website je moet aanbieden om te kunnen chatten.

Chatten
Chatten is praten via het internet. Door het opgeven van een schuilnaam kom je in een soort van virtuele kamer terecht. Iedereen die op dat ogenblik in dezelfde kamer zit, kan met je praten. Het praten via internet is wel via het toetsenbord.

CliŽnt
Gebruikersprogramma in een cliŽnt/serveromgeving. Het is een verzoekprogramma, dat aan de server vraagt om bepaalde data of pagina's die de gebruiker heeft ingetypt. Heb je een URL ingetikt, dan vraagt de cliŽnt aan de server om die pagina.

Compressie
Techniek waarmee computerbestanden worden verkleind zonder dat daarbij gegevens verloren gaan. Compressie heeft tot doel de ruimte van een bestand op de schijf te beperken en gegevenstransport te versnellen.

Configureren
Aanpassen van een programma zodat het optimaal en naar je persoonlijke voorkeuren  functioneert.

Content provider
Informatieleverancier in het Nederlands. Een leverancier die inhoud en informatie aanbiedt op het internet. Service-providers bieden daarentegen alleen toegang aan.

Cookie
Een bestand dat automatisch op de harde schijf wordt geplaatst als er een webpagina wordt geopend met dit bestand er aan vast. Hiermee worden gegevens van de bezoeker vastgelegd. Komt de gebruiker dan weer op de webpagina, dan weet die door het bestandje wie er op bezoek is.

Crackers
Hackers die de informatie die ze op illegale wijze verzamelen en misbruiken door de gegevens te wijzigen, verwijderen, misbruiken of door te verkopen.

Cybercafť
Plaats waar je kan gebruikmaken van pc's om toegang te krijgen tot het internet.

Cyberspace
T
erm bedacht door William Gibson, de auteur van roman "Neuromancer". Deze term duidt de hele denkbeeldige wereld van computernetwerken en andere elektronische gemeenschappen aan. Het is de wereld waarin wordt gecommuniceerd met woord, tekst, geluid en beeld. Het tegenovergestelde van cyberspace is MEATSPACE.

Cross-posting
Eenzelfde bericht naar verschillende nieuwsgroepen sturen.

Dail-up verbinding
Inbelverbinding bij een provider via een gewone telefoonlijn.

Dynamic HTML
HTML-taal waarmee ook multimedia-toepassingen mogelijk zijn.

Discussielijst
Ook wel nieuwslijst genoemd, biedt de mogelijkheid om met meer mensen tegelijk over een onderwerp via het e-mailsysteem te discussiŽren. Vooraf aanmelden bij de computer die de lijst beheert, de zogenaamde listserver.

Distribution list
Een lijst met e-mail-adressen die met elkaar verbonden zijn zodat ťťn boodschap gestuurd kan worden naar alle deelnemers van de lijst. Wordt soms een mailing list genoemd.

DNS
Domain Name Server, vertaalt IP-adres naar domeinnaam en omgekeerd.

Domein
Aanduiding van de herkomst van een web-pagina. In de USA zijn gebruikelijke domains  .edu (education), .gov (government agency), .net (network related), .com (commercial), .org (non-profit and research organizations). Buiten de USA worden domains aangeduid met de naam van het land  .ca (Cananda), .nl (Nederland), .be (BelgiŽ), .uk (United Kingdom), .jp (Japan), etc. Deze manier van toepassen wordt niet altijd consequent toegepast.

Downloaden
Overbrengen van bestanden naar je computer via het Intenet.

Emoticon
Zie Smiley

Encryptie
Versleuteling van een bestand. Door dit proces kan je bestanden omvormen tot een soort van geheimtaal die pas leesbaar wordt nadat het bestand weer gedecodeerd is. Encryptie wordt bijvoorbeeld gebruikt op het internet, als je creditcard-gegevens of andere persoonlijke gegevens doorstuurt.

E-mail
Bericht date je via je computer en je internetaansluiting van en naar een andere gebruiker kan sturen.

E-mailen
Verzenden van e-mails naar andere mensen.

E-mail adres
Adres of naam om de elektronische postbus te identificeren. Een adres, bv. "naam@domein" bestaat uit je naam en de domeinnaam van je e-mailserver.

E-shoppen
Winkelen op het internet.

Firewall
Beveiliging om te voorkomen dat onbevoegden zich toegang verschaffen tot een lokaal computernetwerk.

Flame
S
cheldpartij op internet. Vaak gericht aan mensen die zich niet aan de (ongeschreven) regels van internet houden.

Forward
Een e-mail die verder wordt gestuurd naar andere mensen. Forwarden betekent doorsturen.

Frame
Een manier van presenteren van web-documenten waarbij het scherm in verschillende segmenten (frames) wordt ingedeeld, met ieder eventueel een eigen scrollbar.

Freeware
Gratis software. Mag meestal niet zonder toestemming van de producent voor commerciŽle doeleinden worden gebruikt. Zie ook  shareware

FTP
File Transfer Protocol. Mogelijkheid om snel hele files van de ene naar de andere computer over te sturen.

Gif
Graphics Interchange Format, een gecomprimeerd formaat van afbeeldingen met maximaal 256 kleuren.

Hackers
Mensen die zonder toestemming andermans computer binnendringen en er gegevens inkijken of stelen. Hackers zijn geen crackers. Een hacker kan soms ook inbreken, om zich enkel te bewijzen, of om te bewijzen dat ergens ook crackers kunnen binnekomen, en wťl ernstige schade kunnen inbrengen.

Header
Het deel dat vooraf gaat aan het eigenlijke e-mail bericht. De header bestaat uit een aantal regels met algemene informatie.

Hit
Een gevonden treffer in een zoekmachine. Alle treffers die worden gevonden, worden een hit genoemd.

Homepage
Zie Startpagina.

Html
Hypertext Markup Language. Taal die gebruikt wordt om documenten voor WWW te maken. Browsers zijn in staat HTML te vertalen in opgemaakte documenten met tekst, beeld en geluid.

Http
HyperText Transfer Protocol. Http is het internetwebprotocol waarmee je browser informatie uitwisselt met webservers. Wanneer je een URL typt, wordt er een http aanvraag verzonden naar de webserver om die bepaalde webpagina door te sturen.

Hyperlink (koppeling)
Kortweg ook 'link' genoemd. Referentie naar een ander document of webpagina. Een link in een webpagina verwijst vaak naar een andere internetpagina. Links staan vaak in een ander kleurtje of zijn onderstreept, of beide. Als je er met de cursor overgaat dan verandert die in een handje, zodat je weet dat je er kan op klikken.

ICQ
Staat voor I Seek You, ofwel, Ik Zoek Jou. ICQ is software om via het internet contact te leggen met andere ICQ-gebruikers.

IRC
Internet Relay Chat, dit is een internetprotocol dat gebruikt wordt om te chatten.

Inbox
De brievenbus in je e-mailprogramma. In de in-box komen de berichten binnen.

Internet
Internet (ook wel het Net genoemd) is een netwerk van vele miljoenen computernetwerken over de hele wereld. Met behulp van servers, providers en browsers kan er o.a. informatie uitgewiseld worden op het internet. Op het internet zitten vele honderden miljoenen mensen.

Intranet
Computernetwerk binnen een besloten eenheid (bijv. een bedrijf) gebaseerd op de toepassingen, technieken en protocollen die ten grondslag liggen aan internet.

Invisible web
Het Web herbergt, buiten het zicht van zoekrobots, maar ook maar al te vaak van onderwerpsgidsen, vele duizenden databases waarin met name wetenschappelijke informatie is opgeslagen. Het aanbieden van informatie via databases zal naar verwachting alleen maar toenemen nu met de voortschrijdende techniek gaandeweg afgestapt zal worden van informatieaanbod via statische webpagina's.

IMAP
Internet Mail Acces Protocol, protocol voor het lezen van e-mail. Hiermee wordt de post gelezen op de server i.p.v. dat het naar de thuiscomputer wordt gehaald.

IP
Internet Protocol. Dit protocol regelt de adressering van berichten. Het zorgt ervoor dat iedereen een uniek IP-adres heeft, zodat duidelijk is waar een bericht vandaan komt of heen moet.

IP-adres
Internet Protocol adres of -nummer een uniek nummer. Elke computer die zich op het internet begeeft heeft een uniek IP adres. De meeste machines hebben daarnaast ook nog een Domeinnaam.

ISDN
Integrated Services Digital Network, het internationale communicatienetwerk dat digitale transmissie tussen de eindpunten toelaat.

ISP
Internet Service Provider. Aanbieder van internetabonnementen.

Java
Programmeertaal waarmee programmaatjes worden vervaardigd die onder meer in webpagina's kunnen worden opgenomen.

Junkmail
Ongewenste e-mail. Wordt ook wel spam genoemd.

Kabelmodem
Modem die gebruikt wordt voor toegang tot het internet via de kabel. De kabelmodem stuurt het kabelsignaal, dat binnen komt via de versterker/splitter, door naar je computer. De kabelmodem zorgt voor het ontvangen en versturen van gegevens.

LAN
Local Area Network, dit is een communicatiesysteem voor gegevens, werkzaam in een beperkt geografische omgeving.

Link (koppeling)
Zie hyperlink.

Listserv
Een computerprogramma waarop een discussielijst draait. Om je op te geven voor de discussielijst, uit te laten schrijven of adreswijzigingen door te geven, stuur je een e-mail naar de listserv.

Listowner
Eigenaar van een mailinglist, die verantwoordelijk is voor het onderhouden van de lijst en voor het beantwoorden van berichten.

Mail Bomb
Als iemand een ongewenste e-mail heeft gehad, dan kan hij een bomb terug sturen. Diegene stuurt dan veel en grote e-mails naar de afzender, zodat de mailbox overbelast raakt.

Mailbox
Opslagplaats voor e-mail.

Mailen
Zie e-mailen.

Mailinglist
Bij een mailinglist wordt een e-mailbericht naar een grote groep personen tegelijk verzonden.

Mailserver
Server die instaat voor het ontvangen of verzenden van e-mail. Je hebt een inkomende mailserver om e-mail te ontvangen en een uitgaande mailserver om e-mail te versturen.

Meta-search engines
Ook metacrawlers genoemd. Een search engine of zoekmachine die automatisch met de opgegeven zoekterm (=keyword, trefwoord) zoekt in verschillende zoekmachines

MIME
Een protocol waarmee in e-mails andere dan tekstkarakters kunnen opgenomen worden.

mIRC
Multi Internet Relay Chat. mIRC is een directe communicatievorm via het internet, waarbij het mogelijk is om met meerdere groepen tegelijk te communiceren. Het is eigenlijk gewoon een uitgebreide versie van IRC.

Mirror-site
Kopie van originele site.

Modem
Modulator/demodulator. Met een modem kan je computer (via de telefoonlijn) communiceren met een andere computer. Een modem bestaat in een interne of externe vorm (in de computer ingebouwd, of als apart toestel). Hij zet eigenlijk de digitale signalen van je computer om in analoge signalen voor de telefoonverbinding en omgekeerd.

MP3
Motion Picture Expert Group 1 layer 3. Dit is een op het internet erg populair formaat voor muziek en geluidsbestanden. MP3 verkleint de bestanden enorm, terwijl de kwaliteit vrijwel niet wijzigt.

Netiquette
De omgangsvormen op het internet. Over het algemeen zijn dit ongeschreven regels, waar men zich echter wel aan dient te houden.

Newbie
Onervaren bezoeker op cyberspace.

Nieuwsgroep
Newsgroup. Discussiegroep in Usenet. De nieuwsgroepen zijn verdeeld in hoofdonderwerpen, te herkennen aan het eerste deel van de naam van de nieuwsgroep, zoals biz, rec, soc en alt.

Nickname
Pseudoniem dat je zelf kan kiezen en gebruiken als je online bent of aan het chatten. Ook schuilnaam wordt gebruikt, dit is een letterlijke vertaling van nickname.

Nieuwslijst
Ook wel discussielijsten genoemd. Bieden de mogelijkheid om met meer mensen tegelijkertijd over een onderwerp te discussiŽren. De uitwisseling van berichten verloopt via het e-mailsysteem. Vooraf moet men zich aanmelden bij de computer die de lijst beheert, de zogenaamde listserver.

Pdf
Portable Document Format is een internationale standaard voor de verspreiding van electronische documenten. Bij PDF blijven de tekstopmaak, foto's en kleuren bewaard.

Plug-in
Een klein programmaatje dat in een bestaand programma wordt geÔntegreerd om nieuwe functies te kunnen vervullen.

Push technologie
Verzamelnaam voor technieken waarbij informatie en software van de server via het World Wide Web naar de browser wordt gestuurd. Zie ook  channel

Query
Zoekopdracht. Een query op een database levert een selectie van gevonden records op die voldoen aan de opgegeven zoekcriteria

On line / off line
Al of niet verbonden met het internet.

Packet
Bestanden die worden verzonden, worden eerst in een paar brokken gehakt. Vervolgens worden deze apart verzonden, en bij de ontvanger weer samengevoegd tot een geheel. Zo'n databrok wordt ook wel een pakketje genoemd.

Page
Pagina op het internet.

Pakketje
zie packet.

PGP
Pretty Good Privacy. Een sleutel om bestanden te coderen zodat anderen het niet kunnen lezen.

POP
Point OF Presence is het lokaal toegangspunt tot internet. De provider heeft een POP.

POP3
Post Office Protocol, 3de versie. Protocol voor het beheren van e-mail binnen een netwerk.

Pop-up
Boodschap, vaak reclame, die in een klein, nieuw venstertje opent.

Portaalsite
Portals of toegangspoorten waren aanvankelijk voornamelijk ontworpen als zoekmachines om internetgebruikers wegwijs te maken in de doolhof van het Net. De afgelopen jaren hebben ze zich ontwikkeld tot 'ontvangstruimtes' waar zij niet alleen de duizenden gebruikers een toegang bieden tot het internet, maar tevens voorzien van gratis e-mail, gepersonaliseerde informatie, kennis laten maken met online winkelen en andere services.
Een goede portaalsite biedt veel nuttige links, diensten en informatie.

Protocol
Overeenkomst voor het verzenden van gegevens tussen twee apparaten, zodat de gegevens correct aankomen en door beide apparaten worden verstaan.

Provider
Bedrijf dat aan gebruikers toegang biedt tot internet via POP.

Proxyserver
Server die tussen de browser van de klant en de echte server staat. De proxyserver onderschept alle aanvragen en kijkt of hij ze zelf kan vinden i.p.v. de aanvraag direct door te sturen naar de echte server. De proxyserver onthoudt een aantal aanvragen, zodat die heel snel opnieuw opgevraagd kunnen worden.

Re-mailer
Een site die e-mail doorstuurt, zonder dat het adres van de oorspronkelijk afzender er op is te vinden. Hierdoor kan een e-mail dus anoniem worden verstuurd.

Reply:
Een term bij een e-mail. Als je drukt op de reply-knop, dan wordt dezelfde e-mail terug gestuurd. Daarboven komt de nieuwe toegevoegde tekst te staan.

Scripts
Kleine programma's die in webpagina's worden verwerkt.

Search engine
Zoekprogramma of -site om informatie op internet te zoeken. Er kan op trefwoord of op een combinatie van trefwoorden worden gezocht. Het zoekprogramma geeft de gevonden ingangen in volgorde van relevantie en onderhoudt indexen van trefwoorden en vindplaatsen met behulp van een spider. Bekende zoekprogramma's zijn  Google en AltaVista.

Shareware
Software die je kunt downloaden van het internet en die je gedurende een bepaalde tijd gratis mag gebruiken. Na deze periode moet je beslissen of je het programma wilt behouden of niet. Indien je het behoudt, moet je ervoor betalen.
Shareware is soms het volledige programma, soms hebben de programmamakers ook wel een beperking ingebracht, zodat je niet alle functies van het programma kunt gebruiken, zodat je gemotiveerd wordt om het programma te kopen.

Shockwave
Een plug-in om pagina's op het internet te kunnen bekijken waar Shockwave animaties gebruikt worden.

SHTML
Secure HTML. Een variant op HTML die is beveiligd.

Signature:
Afsluiting van een e-mailbericht. Soms hebben mensen standaard een soort 'handtekening' ingeprogrammeerd. Die verschijnt dan automatisch in een e-mailbericht.

Smiley
Emoticon, een tekeningetje samengesteld uit letters of leestekens. Die tekeningetjes illustreren de stemming van de afzender van een e-mail, bijvoorbeeld : -) of ;-)

SMTP
Simple Mail Transfer Protocol,. Protocol voor het verzenden via e-mail.

Spam
Het gebruiken van e-mail om berichten te versturen, vaak met commerciŽle bedoelingen, naar grote aantallen mensen.

Spider
Programma dat automatisch het Web afzoekt naar sites, die vervolgens worden opgenomen in search engines. Synoniem  webcrawler.

Startpagina
Homepage. Bij het opstarten van je browser of wanneer je op de Home-knop klikt, kom je automatisch terecht op de website, die je als startpagina hebt ingegeven.

Streaming
Techniek voor het afspelen van video en geluid waarbij reeds afgespeeld wordt terwijl de rest nog aan het laden is.>

Subscribe:
Hiermee wordt aangegeven dat iemand zich wil abonneren op een mailing.

Surfen
Specifieke vorm van browsen. Het betekent dat je je van de ene informatiegolf naar de andere begeeft via je webbrowser. Je webbrowser is dus eigenlijk de surfplank waarmee je van de ene golf in de andere rolt. Je surft via links tussen verschillende websites op zoek naar interessante onderwerpen.

TCP/IP
Transmission Control Protocol/Internet Protocol. Verzameling protocols gebruikt voor gegevenstransport via het internet.

Teller
Wordt gebruikt om op het aantal bezoekers van die website te tellen. Men kan op die manier zien of de site succesvol is of juist niet. Tegenwoordig heeft men heel ingewikkelde en uitgebreide tellers waarmee de webmaster kan zien waar de mensen vandaan komen, wanneer, met welke browser ze werken, welke schermresolutie,...

Telnet
Een protocol om op afstand in te loggen op een computer en daar te werken.

Thumbnail
Verkleinde versie van een grotere foto. Wanneer je op de foto klikt, krijg je dan de originele versie te zien.

Tutorial
Cursus over een bepaald onderwerp.

URL
Uniform Resource Location. Een URL is het adres van een document of een bron op het Web. Het adres bevat informatie over het te gebruiken procotol, over het IP-adres en de locatie van de bron. Bv.  http://www.vsko.be/vvkso/index.htm

Uploaden
Het versturen van een bestand naar een andere computer via het internet. Bij uploaden kopieer je een bestand van jou computer naar een andere. Downloaden is net het omgekeerde.

Usenet
Wereldwijd netwerk van nieuwsgroepen (news groups). Oproepbaar via de meeste browsers. Deze nieuwsgroepen, die gerangschikt worden op onderwerp, worden ook discussiegroepen genoemd.

Webgids
Onderwerpsgidsen, subject directories, subject catalogues, of onderwerpsregisters zijn door mensen ingedeelde overzichten van internetbronnen gesorteerd op onderwerp of categorieŽn. Zij bevatten slechts een gedeelte van de bronnen van het hele internet.

Webserver
Server die websites beheert. Wanneer je een URL typt in je browser, zendt de browser een aanvraag naar de webserver, waaraan de aanvraag gericht is. De server zendt de juiste informatie via je browser naar je computer.

Website
Een website is een pagina met tekst, figuren en soms ook bewegende beelden en geluid die je kunt opvragen via internet. Websites zijn met elkaar verbonden via verwijzigen. Deze verwijzingen noemt men links of hyperlinks. elke website op het Web heeft een adres of URL.

Worm

Softwareprogramma dat ontworpen is om zichzelf te vermenigvuldigen over een netwerk met als doel schade te berokkenen.

WWW
World Wide Web of het Web. Het WWW is een syteem van webservers, die specifieke gevormde documenten ondersteund. De taal van deze documenten is HTML. Omdat websites met elkaar verbonden zijn door een wirwar van verwijzingen, wordt de verzameling van alle websites samen het Web genoemd.

Zoekmachine
Ook search engine genoemd. Zoekprogramma of -site om informatie op internet te zoeken. Er kan op trefwoord of op een combinatie van trefwoorden worden gezocht. Het zoekprogramma geeft de gevonden ingangen in volgorde van relevantie en onderhoudt indexen van trefwoorden en vindplaatsen.